Synlighet och säkerhet i trafiken under vintertid

Nyhet

Att köra bil under vintern kan vara en utmaning. När snö och is täcker vägarna är det viktigt att vara extra försiktig i trafiken. Eftersom det dessutom är mörkt under stora delar av dagen, blir det ännu viktigare att vara uppmärksam under sin körning.

Claes Carlström, som har 7 års erfarenhet som yrkesförare, lyfter vikten av att anpassa sin körning till vinterväglag och mörker. Idag arbetar han som utbildare för blivande förare på Samtrans, där säkerhet alltid är ett högt prioriterat ämne.

Hur anpassar man som förare bäst sin körning under vintern?

– Även om det är tillåtet att köra i en viss hastighet är det inte alltid lämpligt. Anpassa hastigheten till rådande väglag och håll avståndet, säger Claes och fortsätter:

– Det är också viktigt att inte stressa. Även om man känner en tidspress måste säkerheten alltid gå före. Vi har ett stort ansvar för våra resenärer, medtrafikanter men också för vår egen säkerhet.

Han betonar också att bilbälte alltid ska vara på under resan – en självklarhet sommar som vinter, både för föraren och resenärerna.

– Och som förare bör man precis som alla som rör sig i trafik bära reflex.

Finns det något speciellt som kan vara bra för resenärer att tänka på under vintern?

– För resenärens del skulle jag också säga att det är bra att vara synlig, reflexer ökar möjligheten för förare att upptäcka gångtrafikanter och undvika olyckor, säger Claes.

Han berättar att en reflex kan göra en gångtrafikant synlig på upp till 125 meter avstånd när en bil närmar sig med halvljuset påslaget. Men om man är klädd i mörka kläder utan reflexer, kanske en bilförare inte upptäcka ens närvaro förrän deras bil är bara 20–30 meter bort, vilket ökar risken för en farlig situation på vägen.

– Många av Samtrans förare har reflexer i bilen som de delar ut gratis till sina resenärer och uppmuntrar dem att använda. Det brukar uppskattas av resenärerna, då det är lätt att glömma bort, avslutar Claes.

Tack Claes, för att vi fick prata med dig om säkerhet på vägarna under vintern och till våra resenärer; glöm inte reflexen!