Kunskap som kan rädda liv

Nyhet

Varje år genomför Samtrans Omsorgsresor cirka 1,7 miljoner resor. Att köra barn, äldre och personer med särskilda behov är en uppgift som innebär ett stort ansvar. Även om det är ovanligt att det sker olyckor är det viktigt att vara förberedd. Det kan handla om akuta situationer som hjärtstopp eller andningsproblem, därför är kunskapen om hjärt- och lungräddning en viktig del av Samtrans utbildning, som samtliga förare genomgår.

Vid ett plötsligt hjärtstopp är det avgörande att vara väl förberedd och ha kunskapen som krävs för att snabbt kunna agera och hjälpa den drabbade. Utöver praktiska och teoretiska övningar i förarnas utbildning hålls regelbundna uppföljningsutbildningar för att säkerställa att kunskapen finns kvar.

Peter Lindstedt som är certifierad HLR-utbildare för både barn och vuxna har jobbat på Samtrans sedan 2021 berättar:

– Vårt främsta mål är att alla våra resenärer ska känna sig trygga och säkra när de reser med oss. Förarnas utbildning och kunskap är grundläggande för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag på bästa sätt. Det är därför vi lägger stor vikt vid utbildningen av våra förare.

På uppdrag av Österåker kommun finns det nu även Samtransfordon som är utrustade med hjärtstartare. Dessa hjärtstartare kan vara livsviktiga för en person som drabbas av plötsligt hjärtstopp. De första minuterna är avgörande och snabb tillgång till en hjärtstartare kan bokstavligen rädda liv.

-Genom en pågående satsning på säkerhet och förarnas utbildning inom hjärt- och lungräddning skapas en arbetsmiljö med trygghet även för förarna, och en förmåga att agera snabbt vid oväntade händelser, säger Peter Lindstedt.

Peter Lindstedt, certifierad HLR-utbildare arbetar med Samtrans förarutbildning