Evakuering av kvinnor och barn från Ukraina

Nyhet

Från Kiev, via Warszawa och Gdynia kunde 32 ukrainska kvinnor och barn på flykt undan kriget, komma till Sverige under tisdagskvällen den 8 mars. En evakueringsinsats organiserad av Nobinakoncernens bolag, Samtrans Omsorgsresor, Sydbuss och Telepass.

Familjer med barn med funktionsvariationer, mammor och syskon tvingas fly sina hem och kriget i Ukraina. En resa som skulle komma att ta 28 timmar, då spåret mot Polen bombades och tåget tvingades ta en lång omväg. Resan ska ta dem till säkerheten i Sverige, med hjälp av buss och förare från Sydbuss – en del av Nobinakoncernen.

Det var grundaren av hjälporganisationen Angel Wings, som hade lyckats få ihop tågbiljetter till ett flyktingtåg från Kiev till Warszawa. En förfråga kom då om någon kunde möta upp barnen och familjerna vid stationen och ta dem till en säker plats.

– Jag satte i gång direkt med att hitta förare, buss, sjuksköterska och färjebiljetter, allt gick väldigt snabbt, säger Henric Hedenqvist, affärsområdeschef på Samtrans Omsorgsresor.

Föraren Micke Mårtensson från Sydbuss hämtade upp familjerna i Warszawa för att sedan ta dem vidare till Gdynia, där ytterligare en resa med färja väntade. Natten mellan måndag och tisdag anlände färjan till Karlskrona. Färden gick vidare till Motala där halva gruppen nu har fått inkvartering. Sedan vidare med andra gruppen till Roslagen i Stockholms län.

Ytterligare bussar är just nu på väg till Polen för att hämta fler flyktingar, dels i Warszawa, dels vid olika flyktingläger, och fler turer planeras. Samtliga bussar som går tomma till Polen fylls med volontärgåvor i form av förnödenheter, från hela Sverige, och lämnas på plats.