Provtagning covid-19

På uppdrag av flera regioner i landet är Samtrans logistikpartner för provtagning av covid-19. I januari 2021 tilldelades Samtrans Omsorgsresor tillsammans med Infosolutions och Apoteket, Folkhälsomyndighetens uppdrag för nationell storskalig provtagning av covid-19. I dag finns över 300 teststationer tillsammans med mobila provtagningsbilar i de flesta regionerna i Sverige, med en kapacitet för över 20 000 tester per dag.

Provtagningsstation covid-19

Assisterad provtagning

Region Stockholm

På uppdrag av Region Stockholm driver Samtrans Omsorgsresor assisterad drop-in-provtagning av covid-19. Mobila provtagningsenheter alternerar mellan ett flertal platser inom regionen. Syftet med de mobila drop-in-mottagningarna är att göra det så enkelt som möjligt att bli provtagen, speciellt för personer som saknar möjligheter att själva boka tid. Personer med symtom på covid-19 behöver bara ta med sig legitimation och gå till en av provtagningsenheterna där flerspråkig sjukvårdsutbildad personal tar ett PCR-test på ett smittsäkert sätt. Här kan du se var och när du kan besöka en mobil drop-in-provtagning, för att testa om du har covid-19.

Region Östergötland

På uppdrag av Region Östergötland bemannar Samtrans vårdcentraler i regionen för att bistå med resurser och kapacitet. Samtrans har bistått regionen med provtagning av covid-19 sedan oktober 2020.

Gurgeltester

Har du frågor gällande beställning, leverans eller upphämtning av gurgeltester är du välkommen att mejla till covidtest@samtrans.se

Boka tid på 1177 för provtagning

Om du tror att du har covid-19 kan du boka tid för att göra ett PCR-test och få reda på om du har en pågående sjukdom.
För mer information om provtagning av covid-19 och om hur du bokar tid kan du läsa på 1177, där väljer du din region för att få rätt information. Har du frågor om provtagningen, tidsbokning eller ditt provsvar läs mer på 1177.

Provtagning för covid-19 på Arlanda

Du som återvänder till Stockholm efter en utlandsresa kan provta dig direkt vid ankomsten på Arlanda. Du behöver inte boka tid.
Läs mer om provtagningen på Arlanda här. Provtagningen är för personer som är folkbordförda i Region Stockholm, Region Uppsala och Region Västernorrland.

Assisterad drop-in-provtagning i Stockholm

Här kan du se var och när du kan besöka en mobil drop-in-provtagning, för att testa om du har covid-19. Har du frågor, vänligen kontakta 1177.

För förfrågningar från regioner och andra intressenter om logistik eller provtagningslösningar kontakta:

omsorg@samtrans.se (Ej kontakt för privatpersoner om frågor som rör provtagning.)